Slavnostně jsme zahájili nový školní rok 2015/2016

01.09.2015 13:50

SLAVNOSTNÍ ZNOVUOTEVŘENÍ ŠKOLY – „JE NÁM 40…“

Žáci a zaměstnanci Základní školy Ludvíka Svobody Rudíkov zahájili společně 1. září 2015 nový školní rok. V letošním roce bude naši základní školu navštěvovat 115 žáků v 8 třídách (každý ročník se bude učit samostatně, 4. a 5. ročník je sloučen v jednu třídu, ale se samostatnou výukou hlavních předmětů, stejně tak 1. a 3. ročník, který je sloučen na výuku výchov).

49 žáků navštěvujících školu je přímo z Rudíkova a 66 žáků dojíždí z okolních obcí (13 z Vlčatína, 14 z Hroznatína, 13 z Horních Heřmanic, 3 z Oslavičky, 11 z Přeckova, 6 z Bochovic, 4 z Nového Telečkova, 1 z Trnavy a 1 z Třebíče).

I ve složení pedagogického sboru nastaly menší změny – do našich řad jsme přivítali nového pana učitele Víta Jašu, který bude vyučovat na 2. stupni matematiku, tělesnou výchovu, pracovní činnosti a dějepis.

Slavnostní den to byl také pro naše nové prvňáčky a jejich rodiče. Ve tvářích dětí bylo znát, že se do školy opravdu těšily, nejen proto, že se ocitly v dobře známém prostředí, jelikož ve stejné budově navštěvovaly již mateřskou školu. Prvňáčky, kterých jsme společně přivítali s panem starostou Rudíkova Zdeňkem Součkem celkem 11, jsme všechny před jejich dojatými rodiči slavnostně ošerpovali na památku pěknou oranžovou šerpou s nápisem PRVŇÁČEK 2015/2016 a logem naší školy a odměnili je drobnými dárky a kytičkou.

Tím ovšem slavení v naší škole neskončilo…

Po úvodních informacích a drobných dárcích s logem školy připomínajících 40 let od jejího otevření, které všichni žáci obdrželi od svých třídních učitelů, jsme se přesunuli na fotbalové hřiště, kde jsme společně s mateřskou školou vypustili k obloze téměř 200 balonků, to aby i jinde věděli, že slavíme…

Po celý první školní den probíhal v naší škole den otevřených dveří, do školy se mohli podívat ti, kteří k nám už dávno nechodí, ale kteří rádi zavzpomínali na léta radostí strávených ve školních lavicích. Jistě zajímavým zpestřením byla ukázka práce naší bývalé žákyně Elišky Vostalové, mistryně Evropy v carvingu (vyřezávání do ovoce a zeleniny), která zájemcům ve svém workshopu nechala nahlédnout do tajů vyřezávání, které si s ní mohli nadšení dobrovolníci i vyzkoušet.

Po celý den mohli návštěvníci školy navštívit výstavy o fair trade a improvizovanou fairtradovou kavárnu a čajovnu, ochutnat fairtradové produkty a případně jejich zakoupením přispět přímo na jejich výrobce.

Neodmyslitelnou součástí oslav byla i výstava žákovských prací a výrobků účastníků kurzů komunitní školy, která byla instalována ve vestibulu školy.

Tak významné jubileum si také zasloužilo vydání almanachu mapujícího 40 letou historii školy, doplněného spoustou fotografií, seznamem všech absolventů školy a seznamem všech zaměstnanců, kteří v historii ve škole pracovali. Dále byly vyrobeny propagační předměty s logem školy.

Vyvrcholením celého slavnostního dne bylo setkání současných a bývalých zaměstnanců a pozvaných hostů v jídelně školy. Sešlo se nás na 80, společně jsme s radostí zhlédli hudební vystoupení žáků, společně jsme zavzpomínali na léta strávená v naší škole, popovídali si se svými starými dobrými známými a poznali změn, kterých naše škola za ta léta dosáhla. Celým odpolednem se krásně proplétaly písničky zpěváků brněnského divadla Slunečnice. Mezi čestnými hosty tohoto setkání se objevila i dcera pana prezidenta Ludvíka Svobody Zoe Klusáková se svojí dcerou Luďou Klusákovou. Setkání, jehož součástí byla i slavnostní večeře připravená kuchařkami školní jídelny, se protáhlo do pozdních večerních hodin a na tvářích zvláště bývalých zaměstnanců bylo znát, že škola v Rudíkově jim opravdu přirostla k srdci a byla jejich srdeční záležitostí…

Děkuji všem, kteří se organizačně podíleli na Slavnostním znovuotevření Základní školy L. Svobody v Rudíkově, bez jejich pomoci by tato akce nemohla úspěšně proběhnout.

 

Naší škole je 40 let… k jejím narozeninám jí přeji co nejvíce schopných žáků a zapálených pedagogů, kteří tradici školy nezklamou a budou stále poskytovat to nejlepší pro život Vám všem.

V jubilejním roce přeji žákům i učitelům, aby se jim ve studiu i vzdělávání a veškeré školní činnosti dařilo, přeji vstup do nového školního roku tou správnou nohou, žákům co nejlepší studijní výsledky, kolegům pevné nervy, trpělivost a důslednost…

 

                                                                                              Mgr. Martin Suk, ředitel školy

 

Třebíčský deník: https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/skola-v-rudikove-se-otevrela-po-ctyricate-i-s-novou-tridou-20150902.html

 

FAIRTRADOVÉ VÝSTAVY A PRODUKTY V NAŠÍ ŠKOLE

Do pátku 11. září máte v naší škole jedinečnou možnost zhlédnout 4 fairtradové výstavy zapůjčené z brněnské společnosti NaZemi (Výstava o fair trade, Vyrobeno za každou cenu, Pod slupkou tma, Musím být trpělivá)  a do 25. září možnost zakoupit si v ředitelně školy fairtradové výrobky (káva, čaj, čokoláda, kakao…) a přispět tak formou spravedlivého obchodu jejich výrobcům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky a umožnit jim uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.

Výstavy je možné zhlédnout v pracovních dnech během vyučování (7.20 – 14.30), případně po telefonické domluvě (568 878 174) i v jiném termínu a čase.

 
Ceník fairtradových produktů:

ČAJE

Zelený čaj, 25 sáčků                           69,-

Zelený čaj s citronem, 20 sáčků         58,-

Ibiškový čaj, 20 sáčků                        69,-

Rooibos s pom. a skořicí, 20 sáčků    58,-

Ovocný čaj, 20 sáčků                         62,-

 

KÁVA

Fair Café, mletá káva NaZemi, 250g  125,-

Vymražovaná instantní káva, 100g   169,-

 

ČOKOLÁDY

Divine, mléčná tyčinka, 45g              33,-

Divine, extra hořká tyčinka, 45g        33,-

Divine, bílá tyčinka, 45g                    33,-

 

KAKAO, 125g                                     84,-

TŘTINOVÝ CUKR TMAVÝ, 500g         60,-

 

LÍSKOOŘÍŠKOVÁ POMAZÁNKA400g   89,-

BURÁKOVÉ MÁSLO, 330g                   85,-

 

 

MLÝNKY S KOŘENÍM

SUŠENÁ RAJČATA S PEPŘEM A OLIVAMI, 40g   129,-

ČERNÝ PEPŘ, 35g                                                99,-

 

SVÍCEN                                                     98,-

STOJAN NA VONNÉ TYČINKY                   40,-