Open Game Brno

25.06.2014 11:59

Po prvním letošním vícedenním turnaji v Liberci (reportáž zde>)se rudíkovští florbalisté zúčastnili dalšího turnaje v Brně – OPEN GAME 2014. Zde jsme měli přihlášen tým starších žáků pod názvem FBK ZŠ Rudíkov.

Na turnaj jsme se vypravili vlakem již ve čtvrtek ráno, abychom se zaregistrovali a na první zápas se mohli dobře naladit.

Ten začal ve 13.30 v hale VUT Brno s týmem FBK Škorpioni Ostrava. Přechod z „rudíkovských super parket“ na speciální sportovní povrch MONDO klukům příliš nesvědčil a i vlivem nesehranosti prohráli první dvacetiminutovku 0:2. Až za stavu 0:3 se klukům podařilo snížit a ke konci zápasu ještě zkorigovat výsledek na 2:4, kdy si Honzové Kružík a Trnka vyměnili role střelce a nahrávače. Po solidním výkonu na favorizovaného soupeře však nestačili a Škorpioni, kteří nakonec skončili na čtvrtém místě, zaslouženě vyhráli.

V 17.30 ve stejné hale nás čekal další soupeř – Panthers Otrokovice, který v celkovém hodnocení vypadl ve čtvrtfinále právě s FBK Škorpioni Ostrava. V tomto zápase jsme nezachytili začátek a po několika vteřinách jsme po smolném gólu prohrávali 0:1. Poté jsme se snažili hrát ze zajištěné obrany a vyrážet do protiútoků, ale i po několika pěkných akcích se nám bohužel nepodařilo skórovat. Soupeři, hlavně díky našemu skvělému brankáři Lukáši Doležalovi, však také ne, a tak zápas skončil vítězstvím panterů 0:1.

Po pozápasovém vyklusání a sprše jsme se jeli ubytovat do školy, kde jsme měli zajištěny i večeře a snídaně. První páteční zápas jsme hráli až v 14.15 a tak jsme dopoledne věnovali zábavě. Navštívili jsme paintballovou halu, kde jsme si to opravdu užili.

Zápas v 14.15 jsme hráli v hale na ulici Vodova, kde je parketový povrch. Naším soupeřem byli florbalisté AC Sparta Praha. Zvučné jméno nahánělo respekt, ale kluci nechtěli být za otloukánky a opět prohrát již nechtěli. V sestavě jsme udělali nějaké změny a kluci byli dobře nabuzeni. Bohužel jsme v šesté minutě dostali opět rychlý gól. Do poločasu však Honza Trnka vyrovnal po nahození od Honzy Dobrovolného. Hned na začátku poločasu druhého jsme opět inkasovali, ale Tomáš Kotačka po deseti vteřinách srovnal na konečných 2:2. V tomto zápase jsme byli lepším týmem s více příležitostmi ke skórování, ale dvakrát nám v tom zabránila tyčka soupeřovy branky nebo mrštnost soupeřova brankáře. Po ukončení sportovního klání poskytl Pavel Trnka svůj první pozápasový rozhovor „neodbytnému“ reportérovi (viz >).

Druhý páteční zápas jsme hráli opět v hale Vodova až v 19.00 s týmem FBK Realstic Vosy Praha, což byl poslední zápas ve skupině. S tímto soupeřem jsme se již setkali na loňském turnaji PRAGUE GAMES, který jsme vysoko prohráli 3:7. Každý zápas je však jiný a kluci byli odhodláni bojovat o další body do tabulky. Zápas byl vyrovnaný a dominovali brankáři. První gól padl až na konci první půle, bohužel do naší branky. Soupeř po změně stran přidal i druhý, ale na ten dokázal Pavel Trnka odpovědět krásnou střelou do horního růžku - 1:2. Na konci zápasu, kdy jsme již hráli s plným rizikem, jsme inkasovali po rychlém protiútoku soupeře třetí branku. Zápas tedy skončil prohrou 1:3.

Do dalších bojů postoupili vítězové šesti skupin a o dalších deset míst pro play-off bojovalo zbylých dvacet týmů. Losováním nám byl přidělen opět soupeř FBK Realstic Vosy Praha. Hráli jsme v sobotu v 10.00 opět v hale VUT, kde jsme dva předchozí zápasy prohráli, ale na přání kapitána Pavla Trnky jsme tentokrát začínali na druhé straně. Začali jsme velmi dobře a hráli převážně na polovině soupeře. Tento tlak jsme přetavili v gól, který vstřelil Honza Trnka po přihrávce Honzy Dodrovolného. Poločas jsme vyhráli 1:0.  Bohužel začátek druhého nám opět nevyšel a po pěti minutách jsme prohrávali 1:2. Poté srovnal Tomáš Kotačka, ale soupeř opět zvýšil na 2:3. Zhruba v polovině druhého poločasu skóroval Honza Dobrovolný po asistenci Tomáše a bylo srovnáno – 3:3. V době, kdy se útoky přelévalyi z jedné strany na druhou, a do konce zápasu zbývala asi minuta, přišel ke střídačce rozhodčí. Informoval nás, že za nerozhodného výsledku se pojedou tři nájezdy, které rozhodnou o vítězi. Ale konec ještě nebyl. Po samostatné akci se sedm vteřin před koncem prosadil Tomáš Kotačka a rozhodl o našem vítězství. Zlomený soupeř se nechtěl s prohrou smířit a odvolal brankáře. Jenže okamžitě po buly Pavel Trnka střelou do prázdné branky potvrdil naše vítězství – 5:3. Radost byla nepopsatelná !!!…

Osmifinálový zápas jsme hráli odpoledne v 15.00 s TORPEDEM Havířov v hale v Bohunicích. Soupeř, dle dosavadních výsledků, budil opět respekt. Kluci ovšem neměli co ztratit a do zápasu šli až překvapivě odhodlaně. Favorita jsme trápili celý první poločas a Ondrovi Uchytilovi zase zvonila tyčka. Lukáš v brance přiváděl soupeře k šílenství, ale v poslední minutě prvního poločasu přece jen kapituloval. Bohužel se situace opakovala i v první minutě poločasu druhého, ale i my jsme byli pro soupeře nebezpeční, což dokazoval pohled na soupeřova nervózního trenéra. Na naše snížení v polovině druhého poločasu, kdy se trefil Honza Trnka, soupeř odpověděl po uplynutí dalších pěti minut a stav byl již 1:3. V samotném závěru jsme si vytvořili mírnou převahu, a když střelu Tomáše Kotačky doklepl Vojta Pavelec,  soupeř se o výsledek strachoval až do poslední vteřiny.

Z výsledku jsme  byli zklamáni, ale již po osprchování se „oklepali“ a zase jsme žili florbalem. Ještě v bohunické hale jsme  fandili dorostu Znojma, v jejichž řadách jsme poznali bývalé hráče Snipers Třebíč a poté jsme jeli fandit do haly VUT hráčům dorostu PSKC Okříšky, kteří se probojovali až do semifinále. Sobotní večer jsme zakončili opravdu svátečně. Na hradě Špilberk byl totiž ve 22.30 odstartován ohňostrojný epilog IGNIS BRUNENSIS 2014. Opravdu krásná dvacetiminutoná podívaná. Domů jsme jeli v neděli po zdlouhavém probouzení v dopoledních hodinách. Kluci využili nabídky firmy UCHYTIL, která je zdarma přivezla až do Rudíkova, za což jim děkujeme. Rovněž patří velký dík paní Janě Uchytilové, která se po celou dobu turnaje spolupodílela na bezproblémovém průběhu naší výpravy.

Kluci rozhodně nezanechali špatný dojem a nabrali spoustu florbalových zkušeností. V žádném ze zápasů nedostali výrazně velký brankový příděl a vždy o výsledek bojovali do poslední minuty. Podrobné informace o průběhu zápasů a složení skupin najdete na https://www.opengame.cz/filtr-tabulky-detske-7. Výsledky jsou o to cennější, že kluci nehrají pravidelné soutěže ČFbU a poslední zápasy na velkém hřišti v systému 5+1 někteří hráli naposledy na loňském PRAGUE GAMES a někteří dokonce zcela poprvé. S jistotou můžeme tvrdit, že Rudíkov byl se sedmi sty obyvateli jednoznačně nejmenším účastníkem turnaje z tohoto hlediska. Již teď se všichni těší na další ze série turnajů – PRAGUE GAMES 2014 v termínu 9. – 13. 7.

Jiří Kotačka