POKOS

04.03.2016 10:25

Ve čtvrtek 3. března navštívili naši školu vojáci Armády České republiky (příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou) a zástupci Ministerstva obrany ČR se vzdělávacím programem POKOS (Příprava občanů k obraně státu). S tímto projektem se každoročně na základě podaných žádostí vybírají pouze dvě školy v rámci kraje.

            Program, který byl určen pro žáky 4. – 9. ročníku, probíhal ve dvou částech. V první se děti věnovaly zásadám první pomoci a základům chemické ochrany. Zde si také mohli žáci sami prakticky vyzkoušet masáž srdce, dýchání z úst do úst, či obléct výstroj chemiků.

            V druhé části nás pracovníci ministerstva a vojáci seznámili s úkoly a historií armády, jejím složením a výhodami členství v NATO. Poté nám blíže představili náměšťskou základnu.  Velmi zajímavé byly přednášky vojáků různých pozic (pilot, pyrotechnik, palubní střelec), kteří nám nejen povídali o náplni jejich práce, ale také žákům ukázali své vojenské vybavení, včetně střelných zbraní, granátů, min apod. Veškerou vojenskou výzbroj si děti mohly prohlédnout a „vyzkoušet“.  V neposlední řadě žákům také přiblížili zkušenosti z působení v zahraničních misích.

            Pro žáky z 1. stupně byla připravena výtvarná soutěž. Během minulého týdne měly děti v hodinách výtvarné výchovy za úkol namalovat obrázky s vojenskou tématikou. Z každé třídy vybrali příslušníci AČR dva obrázky, jejichž autory odměnili různými cenami. A nakonec i je přišel navštívit palubní střelec, který jim na ukázku přinesl kulomet a zodpověděl jejich zvídavé dotazy.

Den, který s námi strávili vojáci, byl velice zajímavý. Odnesli jsme si z něj nejen nové poznatky o ozbrojených silách ČR, ale také díky otevřenosti vojáků jsme si mohli vytvořit vlastní názor na toto jistě nelehké povolání.

Lenka Pužová

Další fotografie také zde:

https://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/pokos:-k-obrane-statu-v-duchu-komenskeho-119964/

https://www.facebook.com/pokos.army.cz/