Zdravá Pětka

19.06.2015 13:23

Již podruhé na naší škole proběhl unikátní celorepublikový program pro školy Nadačního fondu Albert s názvem Zdravá Pětka, který je zaměřen na zdravý životní styl v oblasti stravování. V rámci dvouhodinových bloků lektorky postupně seznámily všechny děti školy zábavnou, soutěživou a hlavně interaktivní formou se zásadami zdravého stravování, zjistily, co všechno žáci o stravování vědí, ale také je motivovaly k přijetí zásad zdravé výživy.

Děti z 1. stupně absolvovaly Školu Zdravé Pětky. Program seznámil žáky s 5 základními zásadami zdravého stravování – správným složením jídelníčku, ovocem a zeleninou, pitným režimem, zásadami hygieny a přípravou zdravé svačinky. Děti mnoho zdravého také ochutnaly a někteří rodiče asi žasli, jak si děti zdravě pochutnávaly a jak rychle byly misky s ovocem a zeleninou vyprázdněné…. Na každé téma byl připraven soutěžní úkol, který plnili žáci rozdělení do skupinek a pro svůj tým sbírali „pětky“. Zvítězilo družstvo s největším počtem nasbíraných bodů a za odměnu dostalo pěkné vysvědčení se samými „pětkami“. J

Žáci 2. stupně měli svůj vzdělávací program pod názvem Party se Zdravou Pětkou. Jednalo se o dvouhodinovku vaření, respektive přípravy studeného party pohoštění. Žáci, opět rozděleni do 5 skupinek, se dozvěděli užitečné informace o kombinaci zdravých potravin a chutí, naučili se jednoduché triky ze studené kuchyně i zásady správného stolování. Sami si připravili občerstvení, které nakonec všichni ochutnali.

Za tento skvělý den s naučným programem děkujeme lektorkám z Nadačního fondu Albert, které také zajistily všechny pomůcky a suroviny na mini vaření. 

Eva Kružíková