Zdravověda v 8. ročníku

21.03.2016 07:39

„První pomoc do škol“, to je název celokrajského projektu, který se snaží již od roku 2004 vštípit mladým lidem základní informace o poskytování laické zdravotnické první pomoci.

Tohoto projektu se ve středu 16. března zúčastnili také žáci 8. ročníku. Ve dvou vyučovacích hodinách se od pracovníků ZZS Třebíč dozvěděli, jak se zachovat v různých situacích ohrožujících zdraví, jak správně rozpoznat zranění, s nímž se mohou nejčastěji setkat, a také kterak zraněnému pomoci. Prakticky si mohli vyzkoušet nejen masáž srdce, ale i přístroje, které jsou součástí lékařského vybavení (např. stetoskop). Velmi důležitá je také znalost čísel tísňového volání a komunikace s operátorem záchranné zdravotnické služby, již si děti také nanečisto zkusily.

Závěrečný dvouhodinový vyučovací blok jsme strávili prohlídkou vozidel integrovaného záchranného systému. Nejdříve jsme měli možnost nahlédnout do sanitky. Poté před naši školu přijeli pracovníci Hasičského záchranného sboru z Třebíče se zbrusu novým automobilem Cobra Mercedes Benz. Hasiči nám velmi  detailně popsali a ukázali vybavení takového vozidla a také my jsme mohli usednout za volant auta, jehož cena se pohybuje v základní výbavě kolem šesti milionů korun. Protože nám počasí příliš nepřálo, přestěhovali jsme se na poslední část programu zpět do školy. Zde jsme si prohlédli lezeckou výstroj a po zodpovězení zvídavých otázek jsme se již s hasiči rozloučili.

Pracovníci IZS z Třebíče byli velice ochotní a příjemní, přesto nám všem přeji, abychom se s nimi setkávali jen při podobných projektech, nikoliv v „soukromém“ životě.

Lenka Pužová