BODY IMAGE

19.09.2016 09:53

 

Ve čtvrtek 15.9. navštívily naši školu v rámci projektu Učíme se a žijeme s přírodou pracovnice Státního zdravotního ústavu s preventivním programem Body Image. Tato interaktivní hra byla určena žákům 3. – 9. ročníku.

V průběhu 2. a 3. vyučovací hodiny se programu zúčastnili žáci z prvního stupně. Ve čtyřech skupinkách postupně absolvovali stanoviště zaměřená na hygienu, zdravý životní styl, péči o chrup a zdravou výživu. Na prvním zastavení se s paní doktorkou zabývali tím, jak si důkladně mýt ruce (kolikrát, kdy), dozvěděli se také o nemoci špinavých rukou a jak jí předcházet. Zajímavostí byla „lampička“, kterou pracovnice SZÚ dětem na ruce svítila před a po umytí, a díky níž byly zjevné nečistoty, jež na rukou máme. Na druhém stanovišti si děti povídaly o správném trávení volného času - co je baví, zda sportují či mají nějakou jinou zálibu než počítač. Třetí pak bylo věnováno prevenci zubního kazu. Zde žáci získali povědomí o správné péči o chrup, aktivním nácvikem se také naučili základům zubní hygieny. Povídali si o tom, co zubům prospívá a co naopak škodí, jak často si je čistit apod. Posledním zastavením byla zdravá výživa zaměřená především na množství a výběr zdravých a nezdravých potravin.

 

Žáci druhého stupně absolvovali v následujících dvou vyučovacích hodinách stanoviště zaměřená na prevenci závislostního chování (kouření, návykové látky), dále pak na reklamu a zdravou výživu. Zvláště první zastávka v nás vyvolala mírné zděšení. Paní doktorka, která mluvila o nebezpečí aktivního a pasivního kouření, i tzv. kouření „z třetí ruky“, si s sebou kromě cigaret přinesla různé názorné pomůcky – láhev s hlenem, který kuřák vykašle během 14 dnů, fotografii s prokouřenými plícemi, ve sklenici množství dehtu v nich usazeného a videa s činností jednotlivých orgánů při kouření. Na stanovišti s návykovými látkami jsme si povídali o důvodech vzniku závislostí a jejich předcházení. Specialitou byla možnost vyzkoušet si „opilecké brýle“, které děti rády využily. Na zastavení s reklamou nás pracovnice seznámila s triky, jimiž na nás z médií reklamy míří, a tím, jak se jim účelně ubránit. Na posledním stanovišti, se zdravou výživou, jsme se dozvěděli informace o správné skladbě jídelníčku, povídali jsme si o pravdách a mýtech, které jsou s jídlem spojeny.

Na závěr programu dostali všichni žáci od pracovnic Státního zdravotního ústavu drobné propagační dárečky a letáky. Doufám, že  informace na programu nabyté si děti přenesou i do svého osobního života.

L. Pužová

FOTO NA: https://zsrudikov.rajce.idnes.cz/zari2016_-_Ucime_se_zit_zdrave