BOJÍŠ SE ŽÍT OFF-LINE?

12.12.2016 09:31

 

            Ve čtvrtek 8. prosince se žáci 6. a 7. ročníku zúčastnili preventivního programu Bojíš se žít off-line? od Informačního centra pro mládež Třebíč.

Během dvouhodinové besedy děti pan lektor Jan Burda seznámil s největšími nástrahami internetu. Svůj program zaměřil především na sociální sítě, zvl. nejrozšířenější Facebook.   

Po úvodních otázkách, kde děti odpovídaly, kolik času na sociálních sítích stráví, jak často se přihlašují, následovala skupinová práce. Dva týmy žáků hledaly odpovědi na otázku, proč být na sociální síti, druhé dva přemýšlely nad tím, jaká má život on-line negativa.

Po společném vyhodnocení nás pan lektor upozornil na nebezpečí internetu, např. souhlas s licenčními podmínkami bez jejich přečtení, zveřejňování fotek a komentářů, sdílení soukromých údajů, přidávání neznámých lidí do „přátel“.

Následný asi dvacetiminutový film „Nikdy nevíš“ žáky varoval před nebezpečím kybergroomingu (= chování, kdy si pachatel na internetu vytipuje oběť za účelem ji sexuálně zneužít).

Rozloučili jsme se společným shrnutím toho, jak se na internetu bezpečně chovat, co je vhodné sdílet, a hlavně nám bylo připomenuto, že před tím, než cokoliv na internet vyvěsíme, musíme zvážit, zda je to opravdu dobrý nápad.

Vzdělávací program se nám moc líbil, byl poučný i zábavný. V době, kdy nám vyrůstá tzv. „počítačová  mládež“, je znalost nástrah internetu nutností.

FOTO ZDE >

 

L.Pužová