Cesty velikonočním časem

31.03.2015 11:23

V pátek 27. 3. se žáci 6. a 7. ročníku vypravili na třebíčský zámek, kde pro ně byl připraven interaktivní výukový program Cesty velikonočním časem.

Po přivítání paní lektorkou byly dětem rozdány pracovní listy s otázkami, které se týkaly velikonočního období (např. podle čeho jsou odvozeny názvy postních neděl, jak říkáme jednotlivým dnům Pašijového týdne apod.). Odpovědi na otázky, u nichž si žáci nebyli jisti, mohli samostatně vyhledat v dalších místnostech, kde byly po stěnách rozvěšeny veškeré informace související s Velikonocemi.

Po společné kontrole pracovního listu si žáci vyráběli přání ve tvaru velikonočního vajíčka a potom se přesunuli do další místnosti. Zde nás paní lektorka seznámila se symboly Velikonoc. Dozvěděli jsme se tak o původu beránka, kraslic, řehtaček a kočiček, kdy a proč lidé v minulosti pražili pučálku nebo vařili pražmu.

Závěr programu patřil procvičení právě nabytých vědomostí. Žáci dostali kartičky s názvy velikonočních dnů a s obrázky, které měli chronologicky seřadit tak, jak je v tomto období prožíváme.

Poté jsme se již s pracovnicemi zámku rozloučili a plni nově získaných informací, a snad i velikonoční nálady, vydali zpět do školy.

        

Lenka Pužová