DO ŠKOLY PŘIŠEL MIKULÁŠ

06.12.2016 13:36

 

 

Je ráno, 5. prosince, a ve škole se něco děje. Deváťáci sice přišli, ale jejich třída zeje prázdnotou, nejsou nikde k nalezení. Až najednou se ozývá zvuk zvonů a řinčení řetězů, otevírají se dveře sborovny a důstojně vychází Mikuláš spolu s andílky a bandou čertů.

Navštěvují nejprve první stupeň. Mikuláš se všech dětí táže, zda byly hodné, čert otevírá Knihu hříchů a dává pokyn, která „zlobidla“ lapit do pytle. Nikdo nechce dobrovolně, všichni slibují, že se polepší, celá třída zazpívá nebo zarecituje básničku.

Ve školce jsou samé hodné děti, tak tady čerti byli bez práce. Po andělské nebo mikulášské domluvě se slíbil polepšit každý hříšník. Děti navíc byly tak statečné, že se s celou Mikulášovou družinou i vyfotily.

S věkem žáků přibývalo maskování čertů.  Ti nakonec budili u všech respekt, opravdu nebyli k poznání. Také se stupňovala intenzita čertovského reje – zmalovaní žáci, vysypané tašky, poházené propisky, „ukradené“ balíčky, … to vše za sebou ďáblíci zanechávali.

Nakonec vše ale dopadlo dobře a i ti, kteří byli přeci jen trochu vystrašení, se zaradovali při pohledu na sladké dárky od  spolku Pomoc  škole, kterému tímto děkujeme za poskytnutí finančních prostředků na balíčky pro děti.

L.Pužová

FOTO ZDE >