Exkurze do Brna

03.04.2015 20:49

První dubnový den vyrazili žáci 7. – 9. ročníku se svými třídními učiteli na exkurzi do Brna.

Nejdříve jsme navštívili Divadlo Polárka, které se zaměřuje pouze na inscenace pro děti a mládež. Zde jsme zhlédli hororové představení Drákula zpracované podle legendární novely Brama Stokera z roku 1897. Vtipné a napínavé ztvárnění tohoto díla nás všechny velice zaujalo. Obdivovali jsme nejen vynikající herecký výkon tajemného hraběte Drákuly v podání Tomáše Sukupa, ale i rychlý spád, jednoduchost a hravost celého představení.

Plni dojmů jsme se potom přesunuli do Technického muzea, kde nás čekal program v technické herně. Pro tuto část muzea neplatí pravidla obvyklá v těchto zařízeních (nedotýkat se vystavených exponátů), a proto jsme si veškeré modely a pokusy mohli vyzkoušet na vlastní kůži. A tak jsme stříleli z laserové pistole, tahali pytle přes různé typy kladek, navštívili zrcadlovou síň, dotýkali se plazmové koule, …prostě zkusili si různé fyzikální a technické experimenty. A protože nám do odjezdu autobusu zbýval ještě čas, vydali jsme se na prohlídku stálých expozic muzea. Prošli jsme si výstavy věnované první světové válce, nožířství, kovolitectví a železářství. Druhé patro nás přeneslo do minulosti a my se náhle objevili v uličce řemeslníků (kadeřníka, zubaře, ševce, knihaře, …) z dvacátých a třicátých let 20. století. Kdo měl odvahu, mohl si přehrát melodii na mechanickém hracím strojku, nebo se zaposlouchat do tónů klavíru. Kluky však asi nejvíce zaujala výstava historických automobilů a motocyklů v prvním patře muzea.

Někteří z nás by zde ještě možná chtěli zůstat, ale čas je neúprosný. Tak jsme se s pocitem příjemně stráveného dne vydali zpět k domovu.

Lenka Pužová