Exkurze do Brna

25.10.2016 12:53

Jak se už stalo tradicí, tak i v letošním roce žáci druhého stupně vyrazili na exkurzi do Brna.

V pátek 21. října jsme odložili učebnice a ráno nastoupili do autobusu, jež směřoval do jihomoravské metropole.

Naší první zastávkou se stal hrad Špilberk. Po krátkém výstupu do strmého kopce jsme došli k cíli naší cesty, k tamějším kasematám („temné prostory, místnosti bez oken“). Ty byly vybudovány v roce 1742 v rámci závěrečné přestavby hradu na barokní pevnost. Jejich prvotním účelem bylo poskytnout úkryt vojenské posádce, později sloužily jako vězení pro nejtěžší a nejnebezpečnější zločince. Nejznámějším vězněm na Špilberku byl pověstný loupežník Václav Babinský. Odsouzení to zde neměli rozhodně lehké: temné prostředí, mučení, neustálé přikování, které často vedlo až k amputaci končetiny, minimální přísun potravin… to vše se odehrávalo v podzemí hradu v 18. a 19.století. Hodinová komentovaná prohlídka nás seznámila se všemi taji špilberkského podzemí.

Poté jsme se přesunuli do nám již známého divadla pro děti a mládež – divadla Polárka. Zde jsme zhlédli humorně zpracované představení na motivy románu Daniela Defoea „Robinson Crusoe“. Herci nám přiblížili příběh anglického námořníka, který ztroskotal, sám zůstává na ostrově a učí se nové dovednosti, aby zde přežil. Samozřejmě nemohl chybět i jeho věrný přítel, lidojed Pátek. Příběh byl plný exotiky, dobrodružství a humoru, v divadle příjemná atmosféra, to vše přispělo k tomu, že se nám představení velmi líbilo.

Při  zpáteční cestě jsme si ještě udělali krátkou zastávku v KFC na dálnici a poté spokojeně dojeli zpět do Rudíkova.

Exkurze se nám vydařila, odnesli jsme si z ní pěkné zážitky. Také je třeba pochválit žáky, zvl. devátého ročníku, kteří se po celou dobu výborně starali o svoji spolužačku se zraněnou nohou a při přechodech mezi jednotlivými zastávkami ji ochotně poponášeli.

L. Pužová

https://zsrudikov.rajce.idnes.cz/rijen_-_Exkurze_Brno