Londýn Brighton 2015

02.10.2015 11:42

Za pověstnými bílými útesy v Dovru právě vycházelo slunce, když jsme k nim v pondělí 7.září připlouvali. Čekal nás první den našeho putování po jižním pobřeží Velké Británie.

Po zpola probdělé noci začala u Westminsterského mostu naše prohlídka Londýna.

Jen někteří měli dost odvahy přiblížit se ke koni královské gardy.

Prošli jsme St James's park, kolem Buckingham Palace a na Trafalgar Square už jsme byli docela unaveni. Další zajímavá místa nás ale teprve čekala.

Tradiční místo schůzek Piccadilly Circus se sochou Erose a známými reklamami na nároží, Muzeum voskových figurín Madame Tussaud a na závěr prvního dne půlhodinová  projížďka na obrovském kole, odkud jsme viděli všechna místa našeho celodenního putování -  London Eye.

Po tomto náročném, ale vyvedeném dnu, nás čekalo ubytování v rodinách. Se smíšenými pocity všichni vyhlíželi své neznámé anglické strýčky, tety, babičky nebo dědy, u kterých stráví budoucí tři noci.

Ačkoli se někteří hodně obávali, všichni se dokázali domluvit, konečně se pohodlně vyspali, dobře najedli a další den jsme posíleni vyrazili na další výlet. Před tím bylo ale ještě nutné zvládnout tři hodiny angličtiny s anglickou paní učitelkou. I tady se ukázaly jakékoli předchozí obavy zbytečnými. Takže - hurá do Portsmouth.

Pro nás suchozemce bylo staré přístavní město velice atraktivní, a zvláště pak projížďka přístavem. Lodě v historických docích voněly dávnými plavbami do nových světů a dobrodružstvím. Na palubách válečné lodi HMS Warrior a  HMS Victory  jsme se přesvědčili, že život námořníků rozhodně nepřipomínal  romantickou dovolenou.

O to víc nás druhý den ráno překvapilo, jak romantickým způsobem dodnes někteří lidé žijí v laguně nedaleko Brightonu.

Čas nám utíkal jak voda a už tu byla středa, den objevování pirátských jeskyní a nebezpečných stezek nad útesy Beachy Head a Seven Sisters.  Nejdříve tedy do školy, a pak hurá do Hastings a zubačkou nahoru k jeskyním. 

Ve čtvrtek jsme se rozloučili s rodinami, kde o nás po celou dobu pobytu pečovali, se školou a naše  poslední odpoledne na ostrovech jsme  strávili v Brightonu, městě dovolených, zábavy,  turistů a studentů. Viděli jsme žraloky a želvy v podmořském akváriu, obdivovali jsme letní královskou rezidenci, prošli jsme se starými uličkami města, po molu i po pláži.

Navečer jsme opouštěli Británii přesvědčeni, že se tam určitě ještě vrátíme.

Alena Marková