Předvánoční dění ve škole

29.12.2014 10:32

Předvánoční čas žáků na prvním stupni naší školy byl prozpíván vánočními písněmi a koledami.

Ty k nám přivezlo už 8. prosince i divadlo Slunečnice. Vánoční představení bylo plné vtipných scének, písniček a hlavně připomenutí, kde a proč se Vánoce vzaly, jaké zvyky s nimi souvisí a co je pro vánoční čas tak důležité.

 

Desátého prosince žáci ze 4. a 5. ročníku vlakem navštívili Brno. Už cestování vlakem bylo pro některé zcela novým zážitkem. Společně si prohlédli katedrálu sv. Petra a Pavla, která děti zaujala nejen svou velikostí, ale i krásným výkladem pana průvodce. Poté si žáci šli prohlédnout kryptu kapucínů a pohyblivý betlém pana Mužíka.Cestou na náměstí Svobody si ještě společně s paní učitelkou připomněli brněnské pověsti pohledem na brněnského draka a Birkovo kolo, no a pak už je pohltila atmosféra vánočního Brna, vonící občerstvení a dárečky pro maminky. Cesta zpět utekla neuvěřitelně rychle, už teď se všichni těší na nějaké příště.

 

Vánoční atmosféru umocnil také zážitek z rudíkovského kostela sv. Petra a Pavla, kde jen pro žáky naší školy zahrál na varhany pan Martin Kubát skladby Johanna Sebastiana Bacha a povyprávěl o mistrově životě.

 

Na vánoční trhy a vánoční výstavu ve Velkém Meziříčí, ale i na sportovní klání na bowlingové dráze vyrazila v odpoledních hodinách skupinka žáků 7. a 8. ročníku. Někteří s údivem obdivovali výrobky šikovných rukou na výstavě, jiní dokoupili poslední vánoční dárečky. O výsledky na dráze vůbec nešlo, a tak si všichni zúčastnění odpoledne náramně užili.

 

Do Třebíče se zase vydal celý 6. ročník. Navštívili Muzeum Vysočiny, kde je pro děti nejlákavější výstava betlémů. Na letošní výstavě je betlém sestavený z figurek malovaných Václavem Hartmanem, vznikl až v muzeu z darů jednotlivých figurek od starousedlých třebíčských rodin. Žáci také prošli starou židovskou čtvrť a potom už spěchali na vánoční trhy…

 

Mezi vánoční zvyky, které dodržují žáci, učitelé a přátelé školy, patří bezesporu vánoční zpívání na mramoru. Zde se sejdou všichni, kteří umí na něco hrát, s těmi, kteří si rádi zazpívají, aby se potěšili z vánočního koledování a navodili všem tu pravou atmosféru Vánoc.

Každý rok si pro všechny účinkující připraví nějaké hudební překvapení. Letos se o něj postaral pan učitel Mach, který k údivu všech žáků sedl za klávesy a doprovodil tak skupinu děvčat, která zazpívala zbrusu novou vánoční Rudíkovskou koledu. Hudbu složil a slova napsal pan učitel Mach.

V letošním roce se tohoto společného okamžiku také využilo k vyhlášení výsledků hned několika soutěží: Namaluj Ježíška, Šikovné ručičky, NEJ foto a Olympiády z českého jazyka.

 

Celý prosinec žákyně a žáci od 4. ročníku pilně zpívali a pilovali vánoční písničky a koledy, které chtěli zazpívat svým nejbližším v rudíkovském kostele sv. Petra a Pavla přímo o poslední neděli adventní. Nacvičovali i trumpetisti pod vedením Toníka Cahy. Jejich společné snažení pak na varhany opět doprovodil pan Bohumír Pospíšil, za což mu patří od nás všech veliký dík. 

Samotný Vánoční koncert v neděli 21. 12. byl pro mnohé neopakovatelný, krásný a především vánoční zážitek. Tóny, které se linuly po celém kostele, ještě na Štědrý den jistě slyšel nejeden posluchač z obecenstva. 

 

Tak krásné Vánoce a šťastný nový rok 2015!

Soňa Chládková, Eva Kružíková