První adventní neděle

01.12.2015 13:22

První adventní neděle patří již po několik let setkání Rudíkováků před základní školou. Ti, co si chtějí vyrobit adventní výzdobu a přispět tak na školné adoptivního spolužáka dětí ZŠ Maria Kumara Gowdera z Indie, přijdou již po obědě a ve vestibulu školy si za pomoci učitelů vlastnoručně vytvoří drobné dekorace. Ani letos tomu nebylo jinak – děti, některé za pomoci rodičů, zvládly andělíčky, přáníčka, svícínky. U dalších rukodělných činností museli dospěláci pomoci více.

Před školou se zatím chystalo vše potřebné na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, vařil se čaj pro děti a něco pro zahřátí i pro dospělé. Některé možná odradil déšť, ale ti, kteří neváhali a přišli, uslyšeli písně patřící k adventu v podání malých kytaristů a příběh nutící k malému zamyšlení nad touto uspěchanou dobou a nabádající k prožití každé pěkné chvilky.

K sváteční a poklidné atmosféře přispěl svojí promluvou i pan farář Knotek, který mimo jiné mluvil o symbolice adventního věnce – kruhu, zelené barvě i o čtyřech svících. Všem adventním věncům požehnal a zažehnul první světýlko i na věnci před školou.

Pěknou a klidnou předvánoční dobu popřál starosta obce pan Souček i ředitel ZŠ pan Suk.

Za nepřeslechnutelného zvonění rolniček, které dostaly všechny děti, pak starosta obce rozsvítil vánoční strom. Začala nám doba adventní… 

Eva Kružíková