Zdravá pětka

19.05.2016 12:22

I v letošním roce k nám v rámci projektu „Učíme se a žijeme s přírodou“ v pátek 6. května zavítaly lektorky Zdravé Pětky z Nadačního fondu Albert, aby žáky naší školy seznámily se zásadami zdravé výživy.

Děti z 1. stupně se zúčastnily programu Škola Zdravé 5. Ten je v zábavné dvouhodinovce seznámil s pěti základními zásadami zdravého stravování  – správným složením jídelníčku, ovocem a zeleninou, pitným režimem, zásadami hygieny  a bezpečnosti potravin a přípravou zdravé svačinky. Na každé téma byl připraven   soutěžní úkol, který žáci, rozdělení do skupinek, plnili a pro svůj tým sbírali pětky“.  Nakonec dostali vysvědčení a drobné dárečky, které jim zásady Zdravé Pětky připomínají.

Pro žáky 2. stupně byl připraven program Party se Zdravou 5. V první hodině si žáci zopakovali svoje znalosti o zdravém stravování. I zde ale dochází k velké změně, kdy nám všem známá potravinová pyramida byla nahrazena tzv. zdravým talířem. Také o jeho složení paní lektorka dětem povídala. V druhé hodině žáci přešli k praktickému vyučování. A tak jsme na konci programu mohli ochutnat zázvorový energy drink, tvarohovou pomazánku se zeleninovými hranolky, smetánek, cheese cake nebo plněné papriky.

Interaktivní výukové programy Zdravé Pětky byly velice zajímavé a doufejme, že si z nich žáci nabyté vědomosti přenesou i do svého jídelníčku.

Lenka Pužová